неділю, 4 травня 2014 р.

Завдання для першої групи

1. Порівняйте поняття:  форма державного устрою  та  форма  державного  правління
2. Доведіть, що конституційний  статус громадян України відповідає міжнародним правовим стандартам.
3. Проаналізуйте,  які  чинники впливали на  розвиток української  держави.
4. Бюджетний  процес та  його складові. Надайте  розгорнуту  відповідь.
5. Розв’яжіть задачі:
1.Шістнадцятирічний Данило разом з чотирнадцятирічним Ігорем розпивали спиртні напої
на подвір’ї школи і були притягнені до відповідальності робітниками міліції. Видом покарання став штраф. Визначте вид юридичної відповідальності, підстави та правомірність притягнення підлітків до відповідальності.
2. У день виборів народних депутатів України на виборчу дільницю №35 Київського району міста Донецька для участі у виборах з’явилися Петров, якому на день виборів виповнилось 18 років; біженка із Чечні Мамедова 25 років; народний депутат України С.Д.Гавриш; 20-річний Сьомін,який перебуває на обліку в психдиспансері; умовно засуджений за вироком суду Коваленко (18років); визнаний судом недієздатним внаслідок душевної хвороби 45-річний Палкін; військовослужбовець Сергієв, який перебуває у відрядженні в м.Донецьку; громадянин Ізраїлю Тененбаум,який постійно проживає в Донецьку; лідер партійного осередку Осіпов із дорученням п’яти членів партії на участь у видорах від їх імені, затвердженими ЖЕК.
Дайте юридичний аналіз ситуації. Хто й за якмх обставин може взяти участь у голосуванні?
Визначте вид виборчого права, яке прагнули реалізувати учасники ситуації. Які принципи виборчого права можуть бути реалізовані в цій ситуації?

9 коментарів:

  1. Відповіді на запитання: https://docs.google.com/file/d/0B8laSvPyw1HgOHBIR2l0UW9vcWM/edit

    ВідповістиВидалити
  2. відповіді приймаються на блозі, бо тут я їх можу коментувати, зроби кожну відповідь в окремому корментарі

    ВідповістиВидалити
  3. 1. Форма державного устрою та форма державного правління наряду з державним режимом є основними складовими форми держави. Так, форма правління визначає організацію державної
    влади, порядок її утворення. Коли ж державний устрій – це спосіб поділу держави на певні складові частини та розподілу влади між державою та цими частинами.
    Тобто форма державного устрою (на відміну від форм правління) розглядає державу на основі поділу влади між її частинами, а також бере до уваги відносини між центральними й місцевими державними органами.

    ВідповістиВидалити
  4. 2. Правовий статус громадянина становить юридично закріплену систему прав, обов'язків і законних інтересів громадянина, які захищаються державою. Так як в Україні був ратифікований (тобто отримав юридичну силу) і вступив в дію Міжнародний пакт про громадянські і політичні права, а також й інші пакти, які затверджують права людини, то й права громадянина України відповідають нормам міжнародного права.

    ВідповістиВидалити
  5. 3. На розвиток сучасної української держави впливало багато чинників. Одним з багатьох факторів, на мою думку, було отримання Україною незалежності, що спричинило фундаментальні зміни у перебігу розвитку української державності. Далі необхідно виділити економічні та політичні фактори розвитку, які є важливими для будь якої держави (перехід до ринкової економіки, контроль фінансової системи, але й при цьому досить нестабільне економічне і політичне становище). Поряд з іншими чинниками важливу роль у розвитку української держави відіграє наука і освіта, умови для розвитку якої також необхідно покращити.

    ВідповістиВидалити
  6. 4. Бюджетний процес — сукупність дій уповноважених осіб, які пов’язані зі складанням, розглядом, затвердженням бюджетів, їх виконанням і контролем за їх виконанням. В Україні бюджетний процес регулюється Конституцією України, Бюджетним кодексом України та іншими нормативними актами.
    Бюджетний кодекс України (ст.19) виділяє чотири стадії бюджетного процесу, кожен з яких розподіляється на декілька стадій:
    1. Складання проектів бюджетів;
    2. Розгляд проекту та прийняття закону про Державний бюджет України (рішення про місцевий бюджет);
    3. Виконання бюджету, включаючи внесення змін до закону про Державний бюджет України (рішення про місцевий бюджет);
    4. Підготовка та розгляд звіту про виконання бюджету і прийняття рішення щодо нього.
    Усі стадії процесу контролюються та оцінюються за ефективністю.
    (Чим необхідно доповнити відповідь?)

    ВідповістиВидалити
  7. 5. А. Адміністративне правопорушення. Згідно зі ст. 178 Кодексу України про адміністративні правопорушення розпивання пива особами від 16 років в навчальних закладах заборонено. За це правопорушення Данилу передбачено покарання у вигляді попередження чи накладення штрафу. Так як Ігор не досяг 16 років, то відповідальність будуть нести його батьки за невиконання обов’язків з виховання своїх дітей (ст. 184 КУпАП).

    ВідповістиВидалити
  8. 5. Б. - Петров має право голосу на виборах, якщо він є громадянином України, адже на момент виборів йому виповнилося 18 років.
    - Біженка Мамедова не має права голосування на виборах. Тільки у випадку отримання дозволу на постійне проживання на території України, або після набуття громадянства вона отримає право голосу.
    - Народний депутат України С. Д. Гавриш має право голосу на виборах, адже є громадянином України.
    - Сьомін не має права голосу на виборах тільки у випадку визнання судом його недієздатним, тобто тільки за наявності хронічного, стійкого психічного розладу.
    - Коваленко, як умовно засуджений, має право обирати народних депутатів до Верховної Ради України.
    - Палкін як недієздатна особа не має права голосу на виборах.
    - Сергієв має право проголосувати, якщо він звернеться в орган ведення Реєстру із заявою про зміну виборчої адреси і заяву буде визнано обґрунтованою, тобто буде визнано, що виборець з об'єктивних причин не може пересуватися.
    - Тененбаум не є громадянином України, а й отже не моє права голосувати на виборах.
    - Осіпов не має права голосувати за інших. Голосування за інших осіб чи передача виборцем права голосу будь-якій іншій особі забороняється.

    ВідповістиВидалити